Category: Travelog

Lawatan Akademik ke Singapore Management University (SMU)

Assalamuálaikum dan salam sejahtera. 30 Julai lalu, saya diberi berkesempatan untuk ke Singapore untuk satu lawatan akademik ke Singapore Management University (SMU). Sebab itulah sebelum tu kelam kabut buat passport sebab ianya dah tak valid untuk international travel. Bertolak jam 5.00am dari rumah, saya mengambil perkhidmatan teksi melalui apps MyTeksi. Teksi tersebut memang sampai tepat depan rumah pada masa yang dijanjikan. Lepas tu …

Renew Passport di UTC Sentul

Assalamu’alaikum dan salam sejahtera. Semasa cuti Aidilfitri lalu, dapat mesej dari boss kena travel ke Singapore untuk business trip. Kali terakhir pergi Singapore adalah pada tahun 2013. Baru perasan yang passport dah tak valid so kalut nak kena renew. Sekarang harga passport baru murah iaitu RM200 untuk 5 tahun, terima kasih kerajaan Malaysia 🙂 Sekarang senang nak buat passport atau renew passport …

Singapura: Hari Terakhir

Hari terakhir di Singapura dimulakan dengan menghadiri Applied Assurance of Learning Seminar anjuran AACSB. Ini adalah seminar terakhir dalam siri seminar yang dihadiri di Singapura. Kandungan seminar hampir sama seperti Assurance of Learning Seminar yang dihadiri ketika berada di hari keempat dan kelima di Singapura. Pendapat peribadi saya, Applied Assurance of Learning Seminar sesuai sebagai ‘refresher course’ untuk Assurance of …

Singapura: Hari Kelima

Hari kelima di Singapura. Aku terus berseminar dari jam 8.30 hingga jam 2.30 petang. Seminar diteruskan dengan perbincangan tentang kriteria-kriteria membina Learning Goals dan Rubrics. Selebihnya perbincangan berlegar sekitar tip-tip melaksanakan Assurance of Learning di institusi pengajian tinggi. Sekitar jam 4.30 petang, selepas menunaikan solat Asar, aku menuju ke Orchard Road. Destinasinya adalah pusat membeli belah Takashimaya. Menurut seorang kawan, …

Singapura: Hari Keempat

Hari keempat di Singapura. Aku terperap di hotel hari ini. Malas keluar ke tempat-tempat yang membuatkan kepala aku makin pening. Bos dari hari pertama asyik SMS dan email, nak berseminar pun kurang tenang. Fokus! Fokus! Fokus! AACSB Assurance of Learning Seminar bermula jam 8.30 pagi. Ini adalah siri kedua dalam siri seminar yang dianjurkan AACSB pada kali ini. Peserta lebih …