Category: Diari Kehidupan

Iftar 16th Ramadhan: Ikan Siakap Masak Stim Terbaik!

Salam Ramadhan. Hari ni nak kongsi sikit al-kisah tentang masak Ikan Siakap Masak Stim lagi. Balik kerja buka fridge tengok-tengok ada seekor ikan siakap. Bahan-bahan pun semua ada untuk buat masak stim. Jadi tak perlu keluar membeli. Sebelum ni ada juga masak Ikan Siakap Masak Stim Limau masa Ramadhan ke-3. Hari tu aku gunakan sos tiram. Kali ini aku gunakan …

Iftar 4th Ramadhan – Padprik Sotong Cendawan Shitake

Hari ni saja nak kongsikan resepi padprik sotong bersama cendawan shitake. Ini resepi olahan yang saya cedok dari blog-blog resepi. Saya tak gunakan cili, lalu saya gantikan dengan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Manakala sayur saya gunakan babycorn dan cendawan shitake. Selalu orang guna bunga kobis dan juga kacang panjang. Saya juga gunakan serai. Selalu orang masak padprik …

Iftar 3rd Ramadhan – Ikan Siakap Masak Stim Limau

Salam Ramadhan 1437. Alhamdulillah kita dipertemukan dengan Ramadhan pada tahun ini. InshaAllah kita rebut segala ganjaran yang ditawarkan oleh Allah dalam bulan yang penuh berkat ini. Artikel kali ini adalah tentang pengalaman aku masak ikan siakap masak stim limau untuk iftar. Kebetulan waktu tengahari ada ternampak resepi di Facebook, jadi rasa teringin untuk jadi rajin memasak. Masak stim menjadi pilihan …

Misi Mencari Toyota Wish – Siri 2

Ini sambungan kisah Misi Mencari Toyota Wish – Siri 1. Fikiran agak bercelaru selepas misi pertama menemui jalan buntu, tapi pencarian Toyota Wish diteruskan dengan membuat research di dalam beberapa facebook group Toyota Wish tempatan dan juga laman jual-beli kereta. Terjumpa satu post di group Wish Club Malaysia yang menawarkan harga rendah dari biasa untuk spesifikasi tahun 2012 NFL. Lalu aku terus …

Misi Mencari Toyota Wish – Siri 1

Terdetik aku nak mencari kereta sejak beberapa bulan lepas memandangkan kereta wife yang telah digunakan selama 10 tahun perlu maintenance setiap bulan. Bayangkan hari raya yang baru lepas aku habis lebih kurang RM1500 untuk repair kereta tersebut. Bulan 8 alternator belting putus. Bulan 9 water hose leaking. Dan sejak beberapa bulan kebelakangan ini memang engine oil leaking. Terdetik dan terdetik dalam hati aku, …