Bagaimana Memulakan Kerjaya di Tone Excel?

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Sebelum memulakan kerjaya di Tone Excel, kita perlu tahu 2 perkara dengan jelas. Iaitu:-

WHY?
Kenapa kita mahu terlibat dgn Tone Excel? Menurut sifu  Mazelan Abas, adalah kerana kita mahu berubah dan rela utk berubah. Berubah dari segi:-

 1. Penampilan
 2. Kejayaan dan kekayaan.

HOW?
Ramai usahawan berjaya yang telah dilahirkan melalui sistem pendidikan di Tone Excel. Ada Beberapa tips, bagaimana memulakan kerjaya di TE iaitu:-

 1. Mendalami apa itu TONE EXCEL. Tone Excel bukan hanya melahirkan Network, Tone Excel juga ingin melahirkan ramai usahawan yang berjiwa pemimpin. Kerana itu Tone Excel menitikberatkan keberkesanan pendidikan kepada setiap ahli Tone Excel. Mendalami Tone Excel membolehkan ahli Tone Excel lebih tahu, lebih ikhlas dan lebih yakin ketika berkongsi. Sekiranya tidak mendalami Tone Excel dalam melakukan dalam menjalankan perniagaan Tone Excel, seolah-olah kita hanya ingin untung dari orang lain.
 2. ILMU. Menggunakan tools yang telah disediakan supaya anda mempunyai ilmu. Mahu berjaya mesti ada ilmu.
 3. SUNTIK MOTIVASI. Datang aktiviti di Tone Excel seperti Preview Tone Excel, Training, Meeting dan aktiviti keluarga Tone Excel. Aktiviti Ini ibarat suntikan vitamin kepada ahli Tone Excel. Setiap kali datang ke aktiviti yg disediakan, anda akan merasa bersemangat dan lebih yakin. Sekiranya anda tidak datang, lama kelamaan anda akan hilang di Tone Excel kerana dikerumuni dengan golongan yg negatif. WAJIB datang aktiviti sekiranya mahu berjaya.
 4. SENARAI NAMA. Sebelum anda mula melakukan apa-apa, anda perlu menyenaraikan dahulu nama-nama prospek dengan menurut urutan tersebut:-
  • Rapat ke renggang (hot market). Mula dengan ahli keluarga, teman rapat, saudara mara. Ini kerana apabila anda menghubungi mereka atau mahu datang ke rumah mereka, jarang sekali mereka mengatakan tidak boleh. Jadi utk mengurangkan penolakan, mula berkongsi dgn ahli keluarga terlebih dahulu.
  • Status tinggi ke rendah (Warm Market) Sekirannya anda merupakan seorg pegawai di tmpt kerja anda, mula berkongsi dgn mereka yg berstatus lebih rendah dr anda. Jgn pergi kepada status yg lebih tinggi dahulu.
  • Dekat ke jauh (cold market) Mula berkongsi dengan prospek yg ada dalam jarak yg dekat dahulu. Ini kerana bila anda menyenaraikan nama prospek yg tinggal berjauhan dari anda, anda perlu mengeluarkan kos dan masa. Jika berlaku penolakan apabila anda berkongsi dgn mereka, anda akan merasa hampa, merasa sia-sia.
 5. BERKONGSI. Apabila berkongsi, hanya akan berlaku 2 perkara iaitu :-
  # Ya Atau # Tidak.
  Sekiranya berlaku penolakan, tinggalkan tools yg sesuai seperti broucher, buku Mazelan Abas atau laman web yang berkaitan supaya prospek boleh membaca dan menimbangkan semula keputusan.
 6. FOLLOW UP. Sentiasa menghantar berita baik kepada mereka yang pernah katakan tidak. Follow up bukan semata-mata cerita Tone Excel  sahaja. Tanya khabar, jalinkan hubungan. Ini kerana mereka yg tidak mahu pada hari ini, tidak bermakna tidak mahu bila-bila.
 7. DUPLIKASI. Lakukan perkara yang sama setiap hari. Jadikan ianya amalan.

Sekiranya kita melakukan perkara yg sama dan mengharapkan hasil yg luar biasa, kita gila. Melakukan perkara yg sama, akan mendapat hasil yg sama. Jadi, mulakan melakukan perkara yang luar dari kebiasaan anda unutk mendapat hasil yg lebih bagus.

Tidak ada yang gagal, cuma ada yang putus asa. Teruskan perjuangan anda dan jumpa anda di puncak kejayaan.

Kredit: Shahir Md Isa

Shafawi Sarbini
Tune Talk Tone Excel Authorize Agent 
Sungai Buloh, Selangor
019-5719196 
Dapatkan Simkad dan Tools. Penghantaran ke Seluruh Malaysia.

Leave a Reply