Misi Mencari Toyota Wish – Siri 2

Ini sambungan kisah Misi Mencari Toyota Wish – Siri 1.

Fikiran agak bercelaru selepas misi pertama menemui jalan buntu, tapi pencarian Toyota Wish diteruskan dengan membuat research di dalam beberapa facebook group Toyota Wish tempatan dan juga laman jual-beli kereta. Terjumpa satu post di group Wish Club Malaysia yang menawarkan harga rendah dari biasa untuk spesifikasi tahun 2012 NFL. Lalu aku terus call dealer tersebut dan buat appointment untuk tengok condition kereta.

Sampai sahaja di kedai terdapat beberapa buah kereta Toyota Wish, tapi kebanyakannya telah disambar orang. Hanya tinggal dua buah kereta sahaja yang ada.

Ini ialah Toyota Wish 1.8s New Face Lift tahun 2012 yang dijual dengan harga RM125k on the road. Ya, harganya memang agak murah berbanding kedai-kedai lain. Kalau dealer lain, body sahaja dah dalam RM123k – RM125k. Apa istimewanya kereta ini? Kereta ini didatangkan dengan Admiration bodykit, monotone seat, keyless entry, push start dan juga rim 18″. Memang rare. Salesman tu kata, tayar sebiji lebih kurang RM800. Bodykit Admiration tu pun siap ada nombor siri.

Ini pula adalah Toyota Wish 1.8s New Face Lift tahun 2012 yang dijual dengan harga RM123k on the road. Ini spec standard untuk Type S dilengkapi keyless entry, dan push start. Istimewanya kereta ini kerana ia dilengkapi dengan multifuntion steering.

Seronok dapat tengok kereta Toyota Wish ni apatah lagi kalau jumpa yang rare. Kalau ada rezeki dapatlah extra accesories macam bodykits, sport rims, multifunction steering dan lain-lain lagi. Keputusan untuk beli Toyota Wish belum lagi dilakukan. Budget memainkan peranan penting, terutamanya dari segi komitmen bulanan. Ye la, bukannya nak beli cash tapi buat pinjaman bank. Faktor lain seperti condition kereta juga perlu diberi perhatian. Maklumlah kalau sesiapa yang tak arif pasal kereta terutamanya kereta recond, pembelian adalah amat berisiko.

Untuk makluman, surat pembatalan tempahan kereta yang aku ceritakan dalam Siri 1 telah dihantar untuk dapatkan balik refund 90%. Namun sehingga ke hari ini masih belum ada berita. Salesman terus pujuk aku untuk dapatkan pinjaman dari bank lain yang katanya boleh berikan pinjaman sebanyak RM125k contohnya Ambank dan BSN. Namun masih belum terbuka hati untuk buat resubmission sebanyak RM125k. Ukur dan ukur, nilai dan nilai, biar banyak kali sebelum buat keputusan. Pencarian masih belum berakhir. InshaAllah, moga diberi petunjuk olehNya. Ini adalah satu pengalaman berharga.

Badminton Master (2) vs Jalan Tago B (3)

Isnin lalu, 14 September 2015, tema Badminton Master telah menjadi tuan rumah untuk perlawanan persahabatan menentang team Jalan Tago B. Ini adalah perlawanan badminton persahabatan kali kedua tahun ini. Menurut sumber risikan perlawanan kali ini lebih sukar kerana pasukan Jalan Tago ini telah lama ditubuhkan. Mereka juga telah lama bermain bersama. Walaupun mereka adalah team B, ia tetap sesuatu yang mencabar buat team kami.

Berbanding dengan pasukan Badminton Master, kami hanya bermain bersama, kenal pair masing-masing hanya dalam beberapa bulan ini. Team Badminton Master boleh dikatakan team baru belajar jika dinilai dari segi skil dan teknik, dan kami juga masih mencari keserasian antara satu sama lain.

Barisan pemain pada malam tersebut:
1. Bob/Abg Musa (Kalah, 0-2)
2. Abg Baha/Lan (Menang, 2-1)
3. Mat Suri/Shafawi (Menang, 2-1)
4. Zaidi/Roy (Kalah, 0-2)
5. Hairul/Azizul (Kalah, 0-2)

Walaupun kalah, namun kami tetap memandang pada sudut positif. Ia adalah pengalaman berharga buat team Badminton Master.

Beberapa gambar untuk tatapan.

Misi Mencari Toyota Wish – Siri 1

Terdetik aku nak mencari kereta sejak beberapa bulan lepas memandangkan kereta wife yang telah digunakan selama 10 tahun perlu maintenance setiap bulan. Bayangkan hari raya yang baru lepas aku habis lebih kurang RM1500 untuk repair kereta tersebut. Bulan 8 alternator belting putus. Bulan 9 water hose leaking. Dan sejak beberapa bulan kebelakangan ini memang engine oil leaking.

Terdetik dan terdetik dalam hati aku, nak beli kereta apa? Nak isi 6 orang dan kadang-kadang lebih lagi. Jangan tak percaya kereta Myvi tu pun kadang-kadang lepas 8 orang. 4 dewasa dan 4 kanak-kanak. Mesin basuh, peti asi semua pernah masuk. Hohoho!

Kami sekeluarga mungkin perlu MPV, mungkin hanya kereta sedan, atau mungkin continue pakai Myvi sampai tak boleh pakai. Lalu aku buat sedikit kajian dan survey-survey rakan-rakan terdekat. Tak sangka di kalangan rakan-rakan ramai juga yang pakai MPV. Antaranya Toyota Wish, Honda Stream, Nissan Grand Livina, Perodua Alza dan juga Proton Exora. Abang ipar dan jiran aku pakai Toyota Innova, 3 orang rakan pejabat pakai Toyota Avanza, sepupu wife pakai Honda Odyssey. Ada juga jiran dan kawan wife aku pakai Nissan Serena. So ramai jugak sumber untuk tanya soalan.

Selain itu aku juga buat Google Search antaranya guna keywords “best selling MPV”, “best MPV”, “best 7 seater” dan macam-macam lagi. So aku filter lagi, satu aku tak berkenan Nissan Grand Livina, Nisaan Serena, Perodua Alza, Proton Exora, Toyota Innova dan Toyota Avanza. Aku filter lagi, Honda Odyssey dan Toyota Estima adalah di luar budget aku sekarang.

So tinggal Toyota Wish dan Honda Stream. Aku teringat seorang kawan yang beli Toyota Wish pada tahun 2012. Dan ada juga rakan pejabat yang pakai Toyota Wish. “Kenapa hangpa suka pakai Wish ni?”. Jawapan spontan “Jimat minyak”. Mungkin mitos. Lalu aku search forum-forum berkaitan dan join group-group Facebook untuk dapatkan pandangan orang lain. Nyata feedback mereka sama, tambahan pula jika kereta keluaran 2009 ke atas, ia lebih power berbanding model sebelumnya. Ia dikuasakan enjin valvematic dengan transmission 7 speed.

Excited memang excited tapi banyak cabarannya yang perlu ditempuhi. Apa yang aku lalui hanyalah permulaan untuk mendapatkan kereta yang elok dengan harga yang berpatutan. Sapa trusted dealer? Kedai mana nak pergi? Apa yang nak kena check kalau tengok kereta? Memang aku agak jahil bab kereta.

Bila recce group-group Facebook antaranya Wish Club Malaysia dapat la info sikit tentang perihal siapa trusted dealer. Aku juga ada terbaca beberapa post tentang pengalaman membeli kereta recond di blog Jan Shah dan Kereta Wish Recond. Selain itu boleh juga recce kereta melalui beberapa website antaranya Mudah.my, Carlist.my dan Carsifu.my.

.

toyota wish 1.8s NFL

.

Misi pertama.

Aku booked satu kereta Toyota Wish 1.8s NFL tahun 2012 dengan Naza Motor Trading (Seremban) melalui seorang recommended dealer dari Wish Club Malaysia. Bayarannya RM1000. Kalau tak puas hati condition kereta kita dapat balik full refund. Kalau submit loan dapat refund 90% yakni RM900.

Seminggu selepas booking aku pergi tengok kereta di Seremban. Sempat la aku test drive dan naik bersama isteri dan anak-anak. So 7 orang masuk masa test drive tu. Performance kereta memang sempoi. Handling steady. Aircond sejuk. Enjin senyap.

Setelah discuss dengan wife kami buat submission loan atas nama saya. 3 hari selepas tu bank contact tapi hanya dapat RM118k sahaja. Re-submission maximum hanya dapat RM120k sahaja. So agak banyak juga nak kena top-up. Dalam RM8k++.

So akhirnya kami ambil keputusan untuk tangguh dulu. Sadis. Adakah usaha aku akan sia-sia. Sekarang aku kena buat surat kepada Naza Seremban untuk minta refund for booking cancellation. :(

Akan disambung dalam Siri 2 – Misi Mencari Toyota Wish.

 

Jana Pasif Income Dengan Teknik Autodownline

Adakah anda lepasan graduan yang kini di bebani hutang dan sedang mencari sumber income. Kini peluang kerjaya sebagai agen Tone Excel semakin mudah.  Kini menjana satu income pasif semakin terbuka luas. Teknik autodownline yang baru saya jumpa dapat ternyata membantu mengembangkan bisnes Tone Excel dengan lebih cepat. Konsepnya mudah, konsep berkongsi tajaan dan income kini dapat membantu anda!!

Hanya teknik duplikasi mudah sahaja yang anda perlu lakukan. Segalanya telah tersedia untuk anda di group support kami.

 

Daftar Di Sini Sekarang ➡➡ ➡➡ http://pasif.shafawi.com

 

Setelah mendaftar, lock posisi dengan jadi Premium Member.

Lawatan Akademik ke Singapore Management University (SMU)

Assalamuálaikum dan salam sejahtera.

30 Julai lalu, saya diberi berkesempatan untuk ke Singapore untuk satu lawatan akademik ke Singapore Management University (SMU). Sebab itulah sebelum tu kelam kabut buat passport sebab ianya dah tak valid untuk international travel.

Bertolak jam 5.00am dari rumah, saya mengambil perkhidmatan teksi melalui apps MyTeksi. Teksi tersebut memang sampai tepat depan rumah pada masa yang dijanjikan. Lepas tu ada call center follow up sama ada teksi dah sampai ke belum.

Perjalanan dari rumah ke Subang Airport mengambil masa lebih kurang setengah jam melalui jalan alternatif (bukan highway). Caj yang dikenakan adalah RM47. Sampai airport saya terus check-in dan solat Subuh di surau. Tak sangka pagi-pagi begitu penuh surau. Ramai travelers di pagi hari.

Saya menggunakan perkhidmatan FireFly dan ini adalah kali yang kedua. Pengalaman pertama waktu travel ke Singapore pada tahun 2013 memang kurang enak. Namun ini adalah option yang paling praktikal untuk aku. Saya bersama dua orang lagi rakan pejabat bertolak dari Subang Airport.

Flight bertolak jam 6.55am. Cuaca baik sepanjang perjalanan dan kapal sampai tepat pada masanya di Changi Airport. Semua lancar kecuali ketika urusan imigresen apabila saya lupa isi borang disembarkation.

Setelah mengambil breakfast ringkas, kami bertolak ke SMU yang terletak di Jalan Victoria Street. Sampai di sana kami disambut seorang officer dan dibawa ke bilik mesyuarat di tingkat 12. Tanpa banyak bicara, perbincangan kami dimulakan dengan presentation dari salah seorang wakil delegasi kami. Selepas itu, menyusul pula agenda-agenda lain.

travel to singapore

Objektif utama kami untuk lawatan ini adalah untuk melihat dan belajar best practices daripada sebuah universiti yang telah mendapat AACSB accreditation. Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) adalah sebuah badan yang memberi akreditasi kepada universiti-universiti dalam bidang business dan accounting. Ia adalah sebuah badan akreditasi yang tersohor.

Secara peribadi, saya memang kagum dengan cara kerja mereka. Walaupun baru berusia 15 tahun, mereka telah mencapai pelbagai kejayaan dari segi melahirkan graduan yang berdaya saing, penyediaan program yang berkualiti yang mampu menarik minat pelajar tempatan dan antarabangsa dan juga penghasilan penyelidikan yang hebat.

Saya kurang pasti tentang model-model pendidikan yang ada tetapi, mereka kerapkali menyatakan bahawa mereka mengikut model universiti Amerika Syarikat. Persekitaran pembelajaran dan pengajaran yang saya saksikan amatlah memberangsangkan.

Namun sebagai seorang Islam, pergi ke Singapore memang mencabar apabila susah cari tempat solat. Di mana-mana lokasi sama ada library, pejabat dan makmal rata-rata orang tidak menutup aurat. Tidak kira sama ada lelaki atau perempuan pakaian tidak sesuai dengan tempat dan event. Contohnya di library, pakai seluar pendek tu memang pemandangan biasa.

Lawatan akademik ini berakhir dalam jam 3 petang dan kami terus bertolak ke Orchard menaiki MRT untuk minum petang. Itu adalah kali pertama saya menaiki MRT. Perkhidmatan efficient tetapi tetap sesak macam naik LRT di Kuala Lumpur. Dalam jam 5.30pm kami bergegas bertolak ke airport takut-takut terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.

Ketika airport, sementara menunggu flight kami sambung perbincangan terutamanya dari segi operasi dan cara kerja sesebuah universiti yang yang baik. Secara kesimpulannya, lawatan ini membuka mata kami bahawa sesebuah negara maju ke hadapan kerana mereka memastikan sektor pendidikan mereka di tahap kualiti yang terbaik. Tanpa ilmu pasti ketamadunan sesebuah negara akan terperosok di tingkat yang paling bawah.

Sekian.