Misi Mencari Toyota Wish – Siri 2

Ini sambungan kisah Misi Mencari Toyota Wish – Siri 1.

Fikiran agak bercelaru selepas misi pertama menemui jalan buntu, tapi pencarian Toyota Wish diteruskan dengan membuat research di dalam beberapa facebook group Toyota Wish tempatan dan juga laman jual-beli kereta. Terjumpa satu post di group Wish Club Malaysia yang menawarkan harga rendah dari biasa untuk spesifikasi tahun 2012 NFL. Lalu aku terus call dealer tersebut dan buat appointment untuk tengok condition kereta.

Sampai sahaja di kedai terdapat beberapa buah kereta Toyota Wish, tapi kebanyakannya telah disambar orang. Hanya tinggal dua buah kereta sahaja yang ada.

Ini ialah Toyota Wish 1.8s New Face Lift tahun 2012 yang dijual dengan harga RM125k on the road. Ya, harganya memang agak murah berbanding kedai-kedai lain. Kalau dealer lain, body sahaja dah dalam RM123k – RM125k. Apa istimewanya kereta ini? Kereta ini didatangkan dengan Admiration bodykit, monotone seat, keyless entry, push start dan juga rim 18″. Memang rare. Salesman tu kata, tayar sebiji lebih kurang RM800. Bodykit Admiration tu pun siap ada nombor siri.

Ini pula adalah Toyota Wish 1.8s New Face Lift tahun 2012 yang dijual dengan harga RM123k on the road. Ini spec standard untuk Type S dilengkapi keyless entry, dan push start. Istimewanya kereta ini kerana ia dilengkapi dengan multifuntion steering.

Seronok dapat tengok kereta Toyota Wish ni apatah lagi kalau jumpa yang rare. Kalau ada rezeki dapatlah extra accesories macam bodykits, sport rims, multifunction steering dan lain-lain lagi. Keputusan untuk beli Toyota Wish belum lagi dilakukan. Budget memainkan peranan penting, terutamanya dari segi komitmen bulanan. Ye la, bukannya nak beli cash tapi buat pinjaman bank. Faktor lain seperti condition kereta juga perlu diberi perhatian. Maklumlah kalau sesiapa yang tak arif pasal kereta terutamanya kereta recond, pembelian adalah amat berisiko.

Untuk makluman, surat pembatalan tempahan kereta yang aku ceritakan dalam Siri 1 telah dihantar untuk dapatkan balik refund 90%. Namun sehingga ke hari ini masih belum ada berita. Salesman terus pujuk aku untuk dapatkan pinjaman dari bank lain yang katanya boleh berikan pinjaman sebanyak RM125k contohnya Ambank dan BSN. Namun masih belum terbuka hati untuk buat resubmission sebanyak RM125k. Ukur dan ukur, nilai dan nilai, biar banyak kali sebelum buat keputusan. Pencarian masih belum berakhir. InshaAllah, moga diberi petunjuk olehNya. Ini adalah satu pengalaman berharga.

Badminton Master (2) vs Jalan Tago B (3)

Isnin lalu, 14 September 2015, tema Badminton Master telah menjadi tuan rumah untuk perlawanan persahabatan menentang team Jalan Tago B. Ini adalah perlawanan badminton persahabatan kali kedua tahun ini. Menurut sumber risikan perlawanan kali ini lebih sukar kerana pasukan Jalan Tago ini telah lama ditubuhkan. Mereka juga telah lama bermain bersama. Walaupun mereka adalah team B, ia tetap sesuatu yang mencabar buat team kami.

Berbanding dengan pasukan Badminton Master, kami hanya bermain bersama, kenal pair masing-masing hanya dalam beberapa bulan ini. Team Badminton Master boleh dikatakan team baru belajar jika dinilai dari segi skil dan teknik, dan kami juga masih mencari keserasian antara satu sama lain.

Barisan pemain pada malam tersebut:
1. Bob/Abg Musa (Kalah, 0-2)
2. Abg Baha/Lan (Menang, 2-1)
3. Mat Suri/Shafawi (Menang, 2-1)
4. Zaidi/Roy (Kalah, 0-2)
5. Hairul/Azizul (Kalah, 0-2)

Walaupun kalah, namun kami tetap memandang pada sudut positif. Ia adalah pengalaman berharga buat team Badminton Master.

Beberapa gambar untuk tatapan.

Misi Mencari Toyota Wish – Siri 1

Terdetik aku nak mencari kereta sejak beberapa bulan lepas memandangkan kereta wife yang telah digunakan selama 10 tahun perlu maintenance setiap bulan. Bayangkan hari raya yang baru lepas aku habis lebih kurang RM1500 untuk repair kereta tersebut. Bulan 8 alternator belting putus. Bulan 9 water hose leaking. Dan sejak beberapa bulan kebelakangan ini memang engine oil leaking.

Terdetik dan terdetik dalam hati aku, nak beli kereta apa? Nak isi 6 orang dan kadang-kadang lebih lagi. Jangan tak percaya kereta Myvi tu pun kadang-kadang lepas 8 orang. 4 dewasa dan 4 kanak-kanak. Mesin basuh, peti asi semua pernah masuk. Hohoho!

Kami sekeluarga mungkin perlu MPV, mungkin hanya kereta sedan, atau mungkin continue pakai Myvi sampai tak boleh pakai. Lalu aku buat sedikit kajian dan survey-survey rakan-rakan terdekat. Tak sangka di kalangan rakan-rakan ramai juga yang pakai MPV. Antaranya Toyota Wish, Honda Stream, Nissan Grand Livina, Perodua Alza dan juga Proton Exora. Abang ipar dan jiran aku pakai Toyota Innova, 3 orang rakan pejabat pakai Toyota Avanza, sepupu wife pakai Honda Odyssey. Ada juga jiran dan kawan wife aku pakai Nissan Serena. So ramai jugak sumber untuk tanya soalan.

Selain itu aku juga buat Google Search antaranya guna keywords “best selling MPV”, “best MPV”, “best 7 seater” dan macam-macam lagi. So aku filter lagi, satu aku tak berkenan Nissan Grand Livina, Nisaan Serena, Perodua Alza, Proton Exora, Toyota Innova dan Toyota Avanza. Aku filter lagi, Honda Odyssey dan Toyota Estima adalah di luar budget aku sekarang.

So tinggal Toyota Wish dan Honda Stream. Aku teringat seorang kawan yang beli Toyota Wish pada tahun 2012. Dan ada juga rakan pejabat yang pakai Toyota Wish. “Kenapa hangpa suka pakai Wish ni?”. Jawapan spontan “Jimat minyak”. Mungkin mitos. Lalu aku search forum-forum berkaitan dan join group-group Facebook untuk dapatkan pandangan orang lain. Nyata feedback mereka sama, tambahan pula jika kereta keluaran 2009 ke atas, ia lebih power berbanding model sebelumnya. Ia dikuasakan enjin valvematic dengan transmission 7 speed.

Excited memang excited tapi banyak cabarannya yang perlu ditempuhi. Apa yang aku lalui hanyalah permulaan untuk mendapatkan kereta yang elok dengan harga yang berpatutan. Sapa trusted dealer? Kedai mana nak pergi? Apa yang nak kena check kalau tengok kereta? Memang aku agak jahil bab kereta.

Bila recce group-group Facebook antaranya Wish Club Malaysia dapat la info sikit tentang perihal siapa trusted dealer. Aku juga ada terbaca beberapa post tentang pengalaman membeli kereta recond di blog Jan Shah dan Kereta Wish Recond. Selain itu boleh juga recce kereta melalui beberapa website antaranya Mudah.my, Carlist.my dan Carsifu.my.

.

toyota wish 1.8s NFL

.

Misi pertama.

Aku booked satu kereta Toyota Wish 1.8s NFL tahun 2012 dengan Naza Motor Trading (Seremban) melalui seorang recommended dealer dari Wish Club Malaysia. Bayarannya RM1000. Kalau tak puas hati condition kereta kita dapat balik full refund. Kalau submit loan dapat refund 90% yakni RM900.

Seminggu selepas booking aku pergi tengok kereta di Seremban. Sempat la aku test drive dan naik bersama isteri dan anak-anak. So 7 orang masuk masa test drive tu. Performance kereta memang sempoi. Handling steady. Aircond sejuk. Enjin senyap.

Setelah discuss dengan wife kami buat submission loan atas nama saya. 3 hari selepas tu bank contact tapi hanya dapat RM118k sahaja. Re-submission maximum hanya dapat RM120k sahaja. So agak banyak juga nak kena top-up. Dalam RM8k++.

So akhirnya kami ambil keputusan untuk tangguh dulu. Sadis. Adakah usaha aku akan sia-sia. Sekarang aku kena buat surat kepada Naza Seremban untuk minta refund for booking cancellation. :(

Akan disambung dalam Siri 2 – Misi Mencari Toyota Wish.

 

Jana Pasif Income Dengan Teknik Autodownline

Adakah anda lepasan graduan yang kini di bebani hutang dan sedang mencari sumber income. Kini peluang kerjaya sebagai agen Tone Excel semakin mudah.  Kini menjana satu income pasif semakin terbuka luas. Teknik autodownline yang baru saya jumpa dapat ternyata membantu mengembangkan bisnes Tone Excel dengan lebih cepat. Konsepnya mudah, konsep berkongsi tajaan dan income kini dapat membantu anda!!

Hanya teknik duplikasi mudah sahaja yang anda perlu lakukan. Segalanya telah tersedia untuk anda di group support kami.

 

Daftar Di Sini Sekarang ➡➡ ➡➡ http://pasif.shafawi.com

 

Setelah mendaftar, lock posisi dengan jadi Premium Member.

Lawatan Akademik ke Singapore Management University (SMU)

Assalamuálaikum dan salam sejahtera.

30 Julai lalu, saya diberi berkesempatan untuk ke Singapore untuk satu lawatan akademik ke Singapore Management University (SMU). Sebab itulah sebelum tu kelam kabut buat passport sebab ianya dah tak valid untuk international travel.

Bertolak jam 5.00am dari rumah, saya mengambil perkhidmatan teksi melalui apps MyTeksi. Teksi tersebut memang sampai tepat depan rumah pada masa yang dijanjikan. Lepas tu ada call center follow up sama ada teksi dah sampai ke belum.

Perjalanan dari rumah ke Subang Airport mengambil masa lebih kurang setengah jam melalui jalan alternatif (bukan highway). Caj yang dikenakan adalah RM47. Sampai airport saya terus check-in dan solat Subuh di surau. Tak sangka pagi-pagi begitu penuh surau. Ramai travelers di pagi hari.

Saya menggunakan perkhidmatan FireFly dan ini adalah kali yang kedua. Pengalaman pertama waktu travel ke Singapore pada tahun 2013 memang kurang enak. Namun ini adalah option yang paling praktikal untuk aku. Saya bersama dua orang lagi rakan pejabat bertolak dari Subang Airport.

Flight bertolak jam 6.55am. Cuaca baik sepanjang perjalanan dan kapal sampai tepat pada masanya di Changi Airport. Semua lancar kecuali ketika urusan imigresen apabila saya lupa isi borang disembarkation.

Setelah mengambil breakfast ringkas, kami bertolak ke SMU yang terletak di Jalan Victoria Street. Sampai di sana kami disambut seorang officer dan dibawa ke bilik mesyuarat di tingkat 12. Tanpa banyak bicara, perbincangan kami dimulakan dengan presentation dari salah seorang wakil delegasi kami. Selepas itu, menyusul pula agenda-agenda lain.

travel to singapore

Objektif utama kami untuk lawatan ini adalah untuk melihat dan belajar best practices daripada sebuah universiti yang telah mendapat AACSB accreditation. Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) adalah sebuah badan yang memberi akreditasi kepada universiti-universiti dalam bidang business dan accounting. Ia adalah sebuah badan akreditasi yang tersohor.

Secara peribadi, saya memang kagum dengan cara kerja mereka. Walaupun baru berusia 15 tahun, mereka telah mencapai pelbagai kejayaan dari segi melahirkan graduan yang berdaya saing, penyediaan program yang berkualiti yang mampu menarik minat pelajar tempatan dan antarabangsa dan juga penghasilan penyelidikan yang hebat.

Saya kurang pasti tentang model-model pendidikan yang ada tetapi, mereka kerapkali menyatakan bahawa mereka mengikut model universiti Amerika Syarikat. Persekitaran pembelajaran dan pengajaran yang saya saksikan amatlah memberangsangkan.

Namun sebagai seorang Islam, pergi ke Singapore memang mencabar apabila susah cari tempat solat. Di mana-mana lokasi sama ada library, pejabat dan makmal rata-rata orang tidak menutup aurat. Tidak kira sama ada lelaki atau perempuan pakaian tidak sesuai dengan tempat dan event. Contohnya di library, pakai seluar pendek tu memang pemandangan biasa.

Lawatan akademik ini berakhir dalam jam 3 petang dan kami terus bertolak ke Orchard menaiki MRT untuk minum petang. Itu adalah kali pertama saya menaiki MRT. Perkhidmatan efficient tetapi tetap sesak macam naik LRT di Kuala Lumpur. Dalam jam 5.30pm kami bergegas bertolak ke airport takut-takut terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.

Ketika airport, sementara menunggu flight kami sambung perbincangan terutamanya dari segi operasi dan cara kerja sesebuah universiti yang yang baik. Secara kesimpulannya, lawatan ini membuka mata kami bahawa sesebuah negara maju ke hadapan kerana mereka memastikan sektor pendidikan mereka di tahap kualiti yang terbaik. Tanpa ilmu pasti ketamadunan sesebuah negara akan terperosok di tingkat yang paling bawah.

Sekian.

Renew Passport di UTC Sentul

Assalamu’alaikum dan salam sejahtera.

Semasa cuti Aidilfitri lalu, dapat mesej dari boss kena travel ke Singapore untuk business trip. Kali terakhir pergi Singapore adalah pada tahun 2013. Baru perasan yang passport dah tak valid so kalut nak kena renew.

Sekarang harga passport baru murah iaitu RM200 untuk 5 tahun, terima kasih kerajaan Malaysia :)

Sekarang senang nak buat passport atau renew passport sebab dah banyak Pejabat Imigresen di buka di UTC. Antaranya UTC Pudu sentral, UTC Sentul sentral, UTC Kuala Lumpur dan lain-lain. UTC ni beroperasi setiap hari dari 8.30am hingga 10pm. Jadi lebih banyak option Boleh cek di sini untuk lihat senarai UTC yang berdekataan dengan kawasan anda.

Saya memilih UTC Sentul untuk renew passport. Weekend memang ramai orang. Sampai sahaja di UTC Sentul lebih kurang jam 8am, dah ramai orang beratur di luar office imigresen untuk ambil angka giliran. Tepat jam 8.30am, office dibuka dan pelanggan akan diberi angka giliran.

renew_passport01

renew_passport02

Ada beberapa dokumen perlu bawa semasa nak renew passport. Kalau tak ada passport lama atau hilang, anda kena ada salinan IC dan IC. Kalau ada passport, hanya bawa passport sahaja. Tak perlu dah nak bawa gambar. Kaunter dah canggih sekarang, snap kat situ je.

renew_passport03

Proses flownya simple tapi memandangkan ramai orang, terpaksalah sabar menunggu.

  1. Ambil no giliran kata nak renew. Then perlu tunjukkan passport sekarang dan IC.
  2. Tunggu giliran dipanggil untuk snap gambar baru.
  3. Tunggu untuk buat bayaran.
  4. Tunggu untuk penyerahan passport. Pegawai tu cakap dalam sejam.

Kali ini tak sampai 1 jam passport dah siap! Masa first time buat passport di UTC Sentul dulu 4.00pm baru dapat. Alhamdulillah kali ini dalam masa 3 jam urusan renew passport selesai. Kalau tak mahu ambil terus passport anda disimpan selama 3 bulan sahaja.

renew_passport04

p/s: Kalau pergi weekend memang ramai orang dan kalau tengahari baru kita sampai mungkin nombor akan habis.

Salam Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.

Al-Kisah Handover Notes

Assalamu’alaikum.

Semalam saya post gambar tentang handover notes. Ini adalah kali kedua saya menerima handover notes setelah hampir 10 tahun bekerja. Beberapa tahun lepas saya menerima handover notes dari seorang Senior Executive. Minggu lepas pula saya menerima handover notes dari Head of Department.

Al-kisahnya, boss saya dah berhenti setelah memberi notis perletakan jawatan hujung Januari lepas. Bukanlah saya yang memecat dia, dan bukanlah saya dapat naik pangkat. Dulu handover notes dari seorang Senior Executive hanya sehelai kertas A4, tapi kini satu fail besar. Menurut HR, boss yang baru akan masuk dalam masa sebulan. Alhamdulillah. Moga saya dapat bekerja dengan lebih baik.

Bermula January 2015, memang tahun yang mencabar. Terutamanya dalam usaha mengejar impian untuk kerjaya yang lebih fleksibel. Saya menginginkan lebih masa untuk Yang Maha Khalik, untuk keluarga dan untuk diri sendiri. Saya dalam proses mencapai impian itu. Jom lebih positif dalam mengharungi kehidupan!

Pakej Internet Tone Excel Mahal?

Pakej Internet Tone Excel Mahal?

Dah kira betul-betul ke? Mahal ke RM42 sebulan untuk pakej 1GB?

Sebenarnya kos bukan RM42 tapi hanya RM22 sebulan. Mari saya tunjukkan yang sebenarnya pakej untuk 1GB tu sememangnya murah.

CARANYA…

Sekarang kalau anda topup RM30 sekaligus anda akan dapat PERCUMA kredit RM10. Kalau anda topup RM30 X 2, maka anda dapat RM20 kredit percuma. Jumlah kredit anda RM80.

Kos untuk pakej internet 1GB sebulan adalah.

RM42 – RM20 (kredit percuma) = RM22 SAHAJA.

Baki kredit (RM60 – RM22) = RM38 guna untuk call/sms.

NAK PAKEJ INTERNET 1GB  SECARA PERCUMA ?

CARANYA…

Kalau anda topup RM50 sekaligus…anda akan dapat PERCUMA kredit RM20. Jika anda topup RM50 X 2, maka anda dapat RM40 kredit percuma…Jumlah kredit anda RM140

Kos untuk pakej internet 1GB sebulan adalah….

DAN..anda dapat CASH BACK 3% = RM3, kerana anda topup RM100..

RM42 – RM40 (kredit percuma) – RM3 (Cash Back) = FREE…dan dapat RM1….

Ya, anda dapat FREE Pakej 1GB.

Jadi…kat mana yang mahalnya?

Dengan telco anda sekarang, berapa sebulan anda bayar untuk pakej 1GB?

Sila jawap sendiri…  :)

Shafawi Sarbini
019-5719196
IDP518841

Tone Excel: Pakai Handphone Dapat Duit

TAHUKAH ANDA!!!

Kalau anda tidak sertai Bisnes Tone Excel pun anda tetap akan menggunakan handphone dan anda tetap akan topup handphone anda setiap bulan. Selama anda guna handphone anda hanya dapat call, SMS dan Internet. Tiada apa-apa hasil

Maknanya kalau anda sertai Bisnes Tone Excel ini, anda topup seperti biasa dan berpeluang menjana pendapatan yang lumayan..!

Mana agaknya yang anda akan pilih.?

Dan bisnes ini tidak perlu kepada mencari ‘target’ untuk marketing, atau menghadiri kursus/seminar setiap bulan.. Ia sangat sesuai untuk kebanyakan golongan masyarakat.

Modal kita hanya ‘ringan mulut’ untuk berkongsi peluang bisnes ini kepada rakan-rakan dan saudara mara.

Tahukah anda bahawa ramai orang yang ketika ini sedang menunggu-nunggu peluang semudah ini untuk membantu meningkatkan ekonomi keluarga mereka..!!!

Bersyukurlah..! Kerana anda telah mendapatkannya sebelum mereka..

Maka manfaatkanlah peluang ini dengan baik.

Jom gunakan Handphone anda sebagai pengeluar DUIT bukan Penghabis DUIT..

DAFTAR JADI AHLI TONE EXCEL DI SINI

Anda ada sebarang pertanyaan? Saya sedia membantu!

Shafawi Sarbini
IDP: 518841
Call/WhatsApp/SMS: 019-5719196

3 Langkah Mudah Join Bisnes Tone Excel

Nak join bisnes simkad ToneExcel amat mudah. Hanya perlu ikut 3 langkah mudah.

  1. DAFTAR – Mendaftarkan diri dalam program ini. Yuran keahlian RM90. Sekali seumur hidup. Anda akan dapat simkad prepaid TuneTalk ToneExcel yang di dalamnya tersedia airtime RM30.
  2. PAKAI – Pakai dan guna simkad ToneExcel (Call, SMS, Internet) seperti biasa. (Anda boleh kekal no lama) dan topup seperti biasa setiap bulan.
  3. PROMOSI – Beritahu tentang kelebihan simkad kepada kenalan dan saudara mara atau sesiapa sahaja secara berterusan. Anda boleh buat promosi secara online atau offline.

Dapatkan simkad dan tools di sini >> http://www.toneexcelerz.com/tempahan/

Shafawi Sarbini (IDP: 518841)
019-5719196